Missie:
Stichting LOZ (Leven op Zuid) zet zich in voor het bestrijden van armoede in Rotterdam-Zuid en dan met name op de doelgroep van kinderen uit groep 8 en het gezin eromheen. Ons doel is om de kwaliteit van leven van deze gezinnen te verbeteren door praktische hulp te bieden en de gezondheid en concentratie van deze kinderen te bevorderen en hiermee de gezinnen de weg uit de armoede te wijzen.
Visie:
Stichting LOZ streeft naar een gemeenschap waarin geen enkel kind honger heeft, waar gezinnen zich gesteund voelen en waar armoede geen belemmering vormt voor een goede kwaliteit van leven en een goede toekomst. Een gemeenschap waarin kinderen de baas worden over hun eigen toekomst en deze toekomst ook zelf kunnen creëren en mogelijkheden zien.
Doelstellingen:
Stichting LOZ heeft de volgende specifieke doelstellingen:
- Aanvulling op inkomen: Hulp bij aanvragen van Toeslagen, Jeugdtegoed, Jeugdsportfonds, Rotterdampas, etc.
- Gezondheid verbeteren: Gezonde en voedzame maaltijden aanbieden, door o.a.kookworkshops, soep op scholen, online workshops e.d.
- Ondersteuning bij administratie: hulp bij incasso’s, belastingdienst etc.
- Ondersteuning bij noodzakelijke middelen: Kleding acties, Fiets acties, voedselnoodhulp, Schoolpakket en ondersteuning hierin, viering verjaardagen etc.
- Levende bibliotheek: laten zien dat je baas bent over je eigen toekomst, zolang je er maar zelf in geloofd.
Strategie:
Stichting LOZ zal de volgende strategie hanteren:
- Samenwerking met diverse Stichtingen en Foundations: Door deze samenwerkingen helpen we elkaar met de hulpvragen van gezinnen en de daaruit voortvloeiende activiteiten.
- Samenwerking met scholen en gemeenschap: nauwe samenwerking met scholen en de gemeenschap om behoeften te begrijpen en middelen te verstrekken en te coördineren.
- Fondsenwerving en subsidieaanvragen: Actieve fondsenwerving en subsidieaanvragen bij particulieren, bedrijven en overheidsinstanties.
- Vrijwilligers en personeel: Opbouwen van een toegewijd team van vrijwilligers en betaalde kracht(en).
- Bewustwording en communicatie: Opzetten van bewustwordingscampagnes en communicatie om de samenleving op de hoogte te brengen van onze diensten.
- Monitoring en evaluatiesysteem: Voor het volgen en evalueren van de voortgang van onze doelstellingen.
Uitvoeringsplan:
Stichting LOZ heeft de volgende stappen ondernomen, of zal de volgende stappen nog gaan ondernemen om haar strategie uit te voeren:
- Oprichting van Stichting LOZ: Officiële oprichting van de stichting, inclusief juridische documentatie en registraties en de ANBI status.
- Bestuur vorming: Vormen van een bestuur dat de verantwoordelijkheid draagt voor de beleidsvorming en toezicht.
- Bekendmaking: Communicatie van de naam, doelstelling en logo van de stichting aan de gemeenschap en potentiële donateurs. Website en social media opstarten en onderhouden.
- Fondsenwerving: Actief zoeken naar donaties van individuen en bedrijven, evenals subsidieaanvragen.
- Uitvoering van de doelstellingen: het verder opstellen en uitwerken van de doelstellingen en deze in uitvoering brengen.
Risico’s en Uitdagingen:
Stichting LOZ erkent de volgende mogelijke risico’s en uitdagingen:
- Gebrek aan subsidies: Het risico bestaat dat we geen subsidies ontvangen om ons programma te financieren. Dit kan de uitvoering van ons plan belemmeren.
- Aanpak: We zullen actief fondsenwerving blijven uitvoeren en ons richten op het diversifiëren van inkomstenbronnen, waaronder het benaderen van particulieren en bedrijven voor donaties. We zullen ook samenwerking zoeken met organisaties die onze missie ondersteunen.
- Gebrek aan sponsoring: Het is mogelijk dat we moeite hebben om bedrijfssponsors te vinden die onze activiteiten willen ondersteunen.
- Aanpak: We zullen een strategische aanpak hanteren bij het benaderen van bedrijven en hen overtuigen van de waarde en impact van ons werk. Het opbouwen van langdurige relaties met potentiële sponsors zal een prioriteit zijn.
- Gebrek aan partnerschappen: Het ontbreken van samenwerkingen met andere organisaties kan onze capaciteit beperken om gezinnen op meerdere fronten te ondersteunen.
- Aanpak: We zullen actief zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden met organisaties die vergelijkbare doelen hebben en complementaire diensten aanbieden. Het opbouwen van sterke partnerschappen zal cruciaal zijn voor ons succes.
- Gebrek aan vrijwilligers: Het is mogelijk dat we niet voldoende vrijwilligers kunnen aantrekken om onze activiteiten te ondersteunen.
- Aanpak: We zullen ons inzetten om vrijwilligers te werven door bewustwordingscampagnes en community-engagement-initiatieven op te zetten. We zullen ook investeren in het trainen en motiveren van vrijwilligers om hun betrokkenheid te vergroten.
Door het identificeren van deze risico’s en uitdagingen en het formuleren van een aanpak om ermee om te gaan, zijn we beter voorbereid om ze aan te pakken en onze missie voort te zetten.
Belanghebbenden en Betrokkenheid:
Stichting LOZ zal betrokkenheid zoeken van de volgende belanghebbenden:
- Sponsors: Actief werven van sponsors, waaronder bedrijven en individuele donateurs.
- Subsidieverstrekkers: Aanvragen van subsidies bij overheidsinstanties en particuliere organisaties.
- Vrijwilligers: Werven en betrekken van vrijwilligers voor de uitvoering van programma’s.
- Gezinnen en kinderen: Direct betrokken zijn bij gezinnen en kinderen om hun behoeften te begrijpen en feedback te verzamelen.
- Gemeenschap Partners: Samenwerken met andere organisaties en instanties in de gemeenschap om onze impact te vergroten.
Juridische Vereisten en Beleidskwesties:
Stichting LOZ heeft de ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). We zullen voldoen aan alle wettelijke vereisten en voorwaarden om deze status te behouden.